Vad kännetecknar mat från Medelhavet?

Man säger ofta att medelhavskosten är något av det nyttigaste som vi kan äta. Det är en perfekt kost för den som vill vara hälsosam och som tänker mycket på vad den får i sig. Vad är då Medelhavsköket egentligen? Här försöker vi reda ut det begreppet.

En introduktion

Medelhavsköket är lite enkelt förklarat mat som kommer från Medelhavet. Det finns några gemensamma nämnare och dessa är fisk, frukt, grönsaker, potatis och baljväxter. Alla länder har så klart sina egna varianter och versioner av detta. En annan viktig del är olivoljan som används till princip all matlagning. Att steka med smör är till exempel väldigt sällsynt. Olivoljan är en stor anledning till att maten räknas som hälsosam eftersom den innehåller så många bra fetter.

Populära rätter

Grönt är ett av ledorden nere i Medelhavet och det är väldigt populärt med sallader av alla dess slag. Dessa serveras oftast med oliver och någon typ av får eller getost. Detta toppas så klart med lite olivolja och balsamvinäger. Salladen kan både serveras som en huvudrätt men också som ett komplement till ett flertal olika rätter. I Medelhavet äter man ju som bekant väldigt länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *