Grekisk mat

Grekland är för många förknippat med semester, otroliga stränder och fantastisk mat så klart. Ur svensk synpunkt är nog Grekland mest känt för tzatziki, gyros och fetaost, dock finns det mycket mer att upptäcka. I Grekland värderas familjen högt och det märks också på maten som lagas. Allt är gjort med kärlek och hela familjen äter tillsammans. Vad är egentligen de bästa klassiska grekiska rätterna? Vi kommer ge dig massa fina tips, som dessutom går lika bra att laga här i Sverige.

Grekiska rätter du inte får missa

Det första vi vill tipsa om är så klart grillat i alla dess former. Grekerna älskar sitt kött, vilket du förmodligen har märkt om du någon gång varit på besök i landet. Var du än befinner dig finns det flera små och trevliga hak som serveras gyros, souvlaki och i princip all form av kött i bröd. Souvlaki är en av de vanligaste rätterna i Grekland, och enkelt förklarat är det kött serverat på ett grillspett. Den vanligaste varianten är fläskkött men det kan också vara lamm eller kyckling. Alla har så klart sin egen variant.

Gyros är en annan populär rätt som dessutom är väldigt enkel att få tag på här hemma i Sverige. Man kan säga att det är lite som svensk kebab, det är helt enkelt kött som pressas ihop och serveras i pita tillsammans med grönsaker och tzatziki.

Fetaost

Fetaosten är en nationalrätt i Grekland och den står i princip alltid på bordet. I Grekland tar man det dock ett steg längre än i Sverige, här är det stora block som gäller. Fetaosten går att variera i oändlighet, den kan antingen ätas som den är, tillsammans med en tomatröra, i en sallad eller vid sidan av kyckling eller kött. Grekerna har också en klassisk rätt som kallas Saganaki och detta är helt enkelt grillad ost, något som är mycket gott men som kan bli lite väl mäktigt. Den här rätten gör sig alltså bäst om ni är flera som är med och delar på den.

Fisk och skaldjur

Som ni kanske redan har gissat ligger fisk och skaldjur grekerna väldigt varmt om hjärtat. Närheten till havet och de fantastiska råvarorna gör ju inte saken sämre. Även om vi kanske inte har riktigt samma förutsättningar här i Sverige kan vi så klart låta oss inspireras av det grekiska. Är det någon grekisk rätt inom fisk och skaldjur som du ska prova är det grillad bläckfisk. Det är en smakupplevelse som du sent kommer att glömma. Du kan antingen servera den på egen hand eller komplettera med flera smårätter. Det är ju trots allt väldigt grekiskt att beställa in eller laga en massa smårätter och sedan smaka av allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *