Spansk mat

Spanien är ett land som ligger svenskar varmt om hjärtat och år efter år ligger det i topp bland de resmål som är mest populära bland svenskarna. En faktor är så klart värmen, men maten kommer inte långt efter. Spanien är kanske mest känt för sin nationalrätt paella och tapas så klart. Här berättar vi mer om vad du inte får missa om du är nyfiken på det spanska köket.

Paella

Vi måste så klart börja med paella som förmodligen är den mest kända rätten i Spanien. Visste du förresten att paella är namnet på pannan som rätten tillagas i? En traditionell paella är ett axplock av kyckling, olika grönsaker och kanin. Lite förvånande kanske då rätten idag främst förknippas med olika skaldjur. Givetvis har det hänt mycket sedan rätten först uppkom och många har idag gjort sin egen variant. Om du är i Spanien kommer du med all säkerhet att hitta ett ställe som serverar denna rätt. Är du i Sverige kan du också återskapa den utan svårigheter då du kan hitta allt från speciella paellapannor till paellaris i utvalda butiker.

Gazpacho

En rätt som är nästan lika känd som paellan, och ett måste under de heta somrarna. Kanske är du lite skeptisk till Gazpacho som faktiskt är en kall soppa, men vi lovar att den är riktigt god. Ingredienserna i denna soppa är tomater, gurka, vitlök, lök och så olivolja så klart. Känner du inte för att göra soppan själv går det faktiskt att hitta färdigblandade varianter i många livsmedelsbutiker.

Tapas

Tapas är egentligen ingen maträtt i sig själv utan ett samlingsnamn för flera olika rätter. Generellt om man tänker på tapas ser man nog flera goda lufttorkade skinkor, ett par ostar, oliver, sparris inlindade i bacon och så vidare. Det vanligaste är att du får välja från en meny och beställa in ett par olika rätter. Detta är också väldigt lätt att återskapa hemma och du kan själv plocka på dig de saker som du tycker är gott. Det finns ingen brist på spanska livsmedel i de svenska butikerna så det är bara att ta för sig. Oftast finns det även färdiga tapasbrickor med en blandning av lite smått och gott, dessa kan du vanligtvis hitta på till exempel en charkavdelning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *