Fransk mat

Det franska köket har kanske fått stå i skymundan för deras fantastiska vin och champangeproduktion. Man kan också argumentera att stora delar av Frankrike inte ligger i Medelhavet, men vi tycker ändå att maten förtjänar uppmärksamhet här på vår sida. Frankrike är som bekant ett stort land, och det är väldigt stor skillnad på maten beroende på vilken region du befinner dig i. Dock finns det så klart rätter som är typiska för hela regionen och det är dessa som vi ska kolla närmare på nu.

Coq au vin

Detta är förmodligen en av de mest kända rätterna i Frankrike och betyder kort och gott, tupp i vin. Man tar alltså en ungtupp och kokar den i ett rött vin. I vissa regioner av Frankrike kan rätten serveras antingen med kött eller kyckling. Detta kan också vara ett alternativ för dig som känner att du inte riktigt vågar dig på tuppen. En självklarhet är att det ska serveras en fräsch och krispig baguette tillsammans med grytan. I Frankrike är det vanligt att man använder ett lokalt vin för att sätta en egen prägel på rätten, och det är så klart något som du också kan göra. Så fram med favoritvinet och sätt igång och laga.

Ostar

Tekniskt sett är inte detta någon rätt, men det är en så stor del av det franska köket att vi inte kunde låta bli att ta med det. En ostbricka fylld av en buffé av ostar slår det mesta. Med det utbud av franska ostar som vi har hemma i Sverige är det inga svårigheter att återskapa sin egen ostbricka. Servera det som en trevlig förrätt eller som en dessert.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *