Sinne för sardiner

Jag hade åkt till Malaga för att äta sardiner på spett. Varenda strandrestaurang hade ”Espetos de sardinas” på menyn. För mig var hela poängen att sardinerna grillades över öppen eld. ”Vilket trädslag använder du som ved?” frågade jag grillmästaren. ”Olivträd”, blev svaret. Grillade sardiner är crunchy, det knastar i munnen när du äter dem. Sedan kan du krama citron över dem, och dricka en kall öl till. Värdinnan på mitt pensionat berättade för mig att sardinerna är bäst de månader som slutar med bokstaven o, alltså maio, junio, julio och agosto. Jag hade kommit vid rätt tid på året för att hänge mig åt min passion.

Jag är ägare till en halkbana utanför Olofström. Jag hade jobbat som bilskollärare i många år innan jag bestämde mig för att nischa mig mot halkkörningen istället. Jag tyckte att jag hade en bra idé och ett företagslån från Qred hjälpte mig att komma igång. Nu har jag full beläggning på banan året runt, så det verkar som om jag satsade på rätt häst.

Fritering istället för grill

Jag hittade frysta sardiner i en matvarubutik i Kalmar när jag kom hem. Jag bestämde mig dock för att använda en annan tillagningsmetod än den spanska, eftersom jag varken hade tillgång till grill eller olivträd-ved i min lägenhet. Först fick jag rensa sardinerna för hand och det tog en stund. Sedan rullade jag dem i en blandning av skorpmjöl och vetemjöl samt tillsatte salt och peppar. Jag hettade upp en liter majsolja i en wokpanna och snart var friteringsstationen igång. Det är viktigt att inte lägga i för många åt gången, då klimpar de ihop sig. Jag tyckte att det smakade riktigt bra. Det gäller att ha ögonen med sig när man rotar i frysdisken. Det finns småbutiker som drivs av småföretagare som har ett bra sortiment.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *