Lasagne – Den italienska drömmen

En stor favorit både i de italienska och svenska hemmen är lasagne. Den perfekta kombinationen av pasta, kött och ostig sås är en riktig hit och en klassiker på middagsbordet. I den moderna varianten är kött ingen nödvändighet, det finns gott om vegetariska alternativ. Lasagne är den perfekta måltiden då den går att förändra och variera så att den säkert passar allas smak.

700 år gammal maträtt

Ordet lasagne är egentligen det italienska namnet på den form som används till att tillaga rätten. Det blev sedan namnet på hela maträtten. Namnet härstammar från det grekiska ordet ”lasanon”. Rätten sägs ha sitt ursprung redan på 1300-talet, så det är inte konstigt att det finns många varianter på den.

En extra god variant och ett knep som många tar till är att hälla en skvätt rödvin i färsen när den tillagas. Det vin som blir över är perfekt att dricka till maten sedan. Hos Vinoteket hittar du ett brett urval av goda viner, och du kan beställa direkt på internet med leverans hem till dörren.

Lasagne med lax

Ett nytänkande och spännande recept på lasagne är en variant med lax. Använd lax istället för färs och citronsås istället för bechamelsås. Lasagneplattorna behålls precis som vanligt. Perfekt att toppa med lite dill och citron. Resultatet blir som en extra krämig och alldeles perfekt laxpasta.

Vegetarisk lasagne

Självklart är lasagne ett bra middagsval även för de som inte äter kött. Det finns många goda recept på internet. Allt från det enkla att bara byta ut färsen till sojafärs eller quorn, till de lite mer avancerade där lasagneplattorna byts ut mot aubergine. En nyttigare lasagne än så är nog svårt att få tag i, och oj så gott det blir!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *