Tid för sparris

Våren har kommit och med den är det tid för att äta sparris. Sparris finns som bekant i två färger och det finns mängder av olika sätt att tillaga den.

Grön eller vit sparris?

Det går ofta att välja närproducerad sparris som finns att köpa i färska knippen i alla livsmedelsbutiker. Sparrisskott som skördas ovan jord säljs som grön sparris medan skott som växer under jord säljs som vit sparris. Många tror att de här båda är samma sparristyp eftersom den vita blir grön när den växer ovan jord, men det är felaktigt. Den vita kräver exempelvis att den skalas eftersom den har hårt skal, medan den gröna typen alltid har ett mjukt, ätbart skal.

Tillagning

Om du föredrar att köpa matkasse då kan du räkna med att den kommer innehålla sparris en eller ett par gånger under april – juni. Beroende på vilken typ av matkasse du väljer finns även chansen att ett bra recept medföljer. Hur sparrisen ska tillagas väljer du förstås själv. Du kan koka, steka, ugnssteka eller grilla den. Tillagningstiden varierar mellan de två sorterna då den vita kan behöva dubbelt så lång tid som den gröna. Det vanligaste sättet att tillaga sparris är förmodligen kokning och den kan då serveras som en förrätt med endast vitlökssmör till eller som tillbehör till en bit kött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *