Anledningar till att äta mer veganskt eller vegetariskt

Alla som läser tidningar och nyheter har väl knappast undgått att det är mycket skriverier om vegetarisk och vegansk kost. Det rekommenderas att byta ut åtminstone en eller par måltider i veckan till ett köttfritt alternativ. Vad är egentligen anledningen till detta? Miljö och klimat är en stark ståndpunkt, men är det verkligen det enda skälet? Här kollar vi närmare på varför man bör skippa köttet.

Av hälsoskäl

Enligt Livsmedelsverket är det en fördel att äta en helt eller delvis vegetarisk kost eftersom de som gör detta löper mindre risk att bli drabbade av vissa sjukdomar. Dessa inkluderar hjärt och kärlsjukdomar plus vissa typer av cancer. Även fettma, som blivit något av en folksjukdom på senare år, kan ha ett samband med en kost som består av mycket kött.

En kostnadsfråga

Många skippar kanske vegetariskt kost eftersom de tror att det blir mycket dyrare, detta är dock helt felaktigt. Givetvis beror det lite på vad du själv väljer, men om du köper mycket rotfrukter och baljväxter kommer du billigt undan. Om du är orolig för att du inte ska få i dig alla näringsämnen när du skippar köttet kan du få en överblick på Livsmedelverkets hemsida. Här står det nämligen vilka livsmedel som innehåller vilka näringsämnen.

En mijöfråga

Vi nämnde miljöskälet i början av texten och det är så klart en viktig anledning. För det första behöver djuren mycket betesmark, vilket leder till att till exempel regnskog och liknande skövlas för att skapa plats. Köttproduktionen är också känd för att släppa ut mycket kväve vilket har en negativ inverkan på klimatet. Köttindustrin står även för en betydande del av växthusgasutsläppen vilket vill undvikas.

Djurhållning

Som en fortsättning på detta kan vi också nämna djurhållningen. Äter du vegetariskt vet du att inga djur har farit illa för att producera den mat som du äter. I Sverige har vi överlag väldigt bra djurhållning, men så är inte fallet i alla andra länder. Om vi bara tittar på vårt grannland Danmark har det kommit flera rapporter om att grisar hålls fastspända, vilket är otroligt inhumant. Även i Sverige kommer det ibland fram rapporter om att djuren har blivit sparkade eller misshandlade på annat sätt. Där har du några anledningar till varför det kan vara bra att äta mer vegetariskt, i alla fall ett par gånger i veckan. Det finns så klart även fler anledningar förutom dem vi tagit upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *