Idag är maten så mycket mer än bara några råvaror på en tallrik, det ska vara en upplevelse att äta en middag. Speciellt restauranger har anammat detta och hittat på flera roliga koncept. Det kan till exempel vara att du får äta middag i mörkret, eller någon annan väldigt speciell miljö. Många lite finare restauranger kör också med ett koncept där upplevelsen är viktigare än själva rätterna.
Tysta miljöer
En stor del när det handlar om upplevelse och mat är att vi vill ha det tystomkring oss. Detta vare sig om vi sitter hemma eller äter på restaurang. Detta är också något som krögarna har uppmärksammat och därför öppnas det fler ställen med fokus på en tyst och lugn miljö. Antingen vill vi fokusera oss helt på maten, nästan försvinna i upplevelsen eller kunna prata med en låg samtalston. Det ligger också helt rätt i tiden, då många vill ha mindre tid på mobilen och sociala medier och istället ägna sig åt upplevelser och sina nära och kära. Maten har en stor del i detta, middagar är ju en av de typiska tidpunkterna då vi gärna sitter och pratar.